Floorball, az ütős játék

 Mi az a floorball?! Tették fel nekem már sokan ezt a kérdést, amikor beszélgetés közben megemlítettem. A válaszom pedig az volt: „ Ez egy olyan sport, ami majdnem ugyanolyan, mint jégkorong, csak…”

…csak ezt nem jégen, hanem egy kézilabdateremben játsszák egy lukacsos műanyag kislabdával.”
Az angol megnevezés ezzel a kis leírással már érthetővé is válik. Joggal lehet azonban kérdezni, hogy anyanyelvünkhöz hűen, miért nem a magyar megnevezést, vagyis a palánklabda szót használják országunkban. Nos a válasz egyszerű: átvettük az angol kifejezést, mint tettük ezt már oly sokszor egyéb sportágon belül is (football = foci).
De visszatérve magára a játékra… a szabályok és a meccs menete is nagyban hasonlít a hokihoz. A mérkőzés 3 x 20 percen keresztül zajlik és csapatonként egyszerre öt mezőnyjátékos valamint egy kapus tartózkodik a játéktéren. Egy oldalon általában tizenöt-húsz fő küzd sorokba szervezve, és a kötetlen csere lehetőségének köszönhetően folyamatos, gyors játék alakul ki. Fontos megjegyezni azonban, hogy olyan mértékű durvaság nem megengedett, mint amit a jégen játszók alkalmazhatnak.
A kapusnak van egyedül védőfelszerelése a csapatban. Neki kötelező a fejvédő használata és csak ütő nélkül léphet pályára. Míg a mezőnyjátékosok karbonszálas, műanyag ütővel küzdenek azért, hogy a labdát a saját csapatuk juttassa többször az ellenfél hálójába. Magát a játékteret pedig egy ötven centiméteres palánk veszi körül, ami a labdát a játéktéren tartja.


A floorball-életet nemzetközileg a Nemzetközi Szövetség szervezi (IFF, honlapja: www.floorball.org). 1986-os alakulása óta nagyon gyorsan fejlődik, és maga a sport is egyre elterjedtebb szerte a világon. A kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságokon illetve nagyobb nemzetközi- és klubtornákon nem ritkák a teltházas mérkőzések: a 2006-os svédországi férfi világbajnokság döntőjére, a Stockholm-i Globe Arena-ban már 13.000 néző tombolt, valamint több TV-csatorna, többek között a Eurosport is műsorára tűzte a mérkőzések közvetítését. Magyarország 1997 óta az IFF állandó tagja, jelenleg mintegy 2000 igazolt játékos játszik hazánkban.A férfiaknál 37 (10 az OBI-ben, 9 az OBII-ben és 18 az OBIII-ban), míg a nőknél 8 csapat indul a magyar bajnokságban. Válogatott szinten mind a hölgyek, mind a férfiak a második vonalban, a "B" csoportban játszanak. A nők a legutóbbi világbajnokságon a harmadik, a férfiak pedig a második helyet szerezték meg.Az előbb leírtak csupán csak tények. Vajmi keveset árul el a sport varázsából. Ahhoz, hogy a lelkesedés a sport iránt kialakuljon, látni kell egy meccset! Vagy esetleg már játékosként űzni a floorballt! Tagja lenni egy csapatnak, akikkel együtt edzel, küzdesz, sírsz és nevetsz; érezni, hogy tartozol valahova. Az érzés pedig, amit meccsen átélsz leírhatatlan; ezt csak az értheti igazán, aki már játszott akármilyen sportot meccs keretein belül.
 Egy OBII-ben játszó mezőnyjátékos válasza arra a kérdésemre, hogy szerinte miért jó palánklabdázni a következő volt: „ A sport hihetetlen dinamikája miatt… a passz csilingelése, a háló ropogása, vagy épp a léc csattanó hangja, a bukó csattanó hangja - mindenre azt lehet mondani h. "dögös"! ”
Magyarországon a floorball világában csak egy valami hiányzik, az pedig a sportág támogatása! Egyre több fiatal ismerkedik meg ezzel a sporttal nálunk és pont ezért kellene, hogy olyan ismertségre tegyen szert az országunkban, mint például a vízilabda és a kézilabda.

További információk erről a sportról:

www.hunfloorball.hu/

www.tritonfloorball.atw.hu/

- szimatnyomozó

1

szimatnyomozó
2007-07-24 18:28:35

padlón maradt a floorball téma.

egyszer próbáltam, aztán inkább többet nem. Bizonyára jó, csak én nem vettem észre :)

- ylosom

2

ylosom
2007-07-24 19:13:27

Nálunk a gimnáziumban rendszeresen voltak tornaórán floorball edzések. Aztán akinek kedve volt az órák után is lemehetett a terembe és lehetett tovább játszani. :)
A hugom holnap után fog indulni öt napos floorball edzőtáborba, ahol napi 3X3 órát fognak edzeni. Azért ez nem semmi teljesítmény!

- Bigyó

3

Bigyó
2007-07-24 19:27:57

Én idén az egyetemen a tesiórán játszottam floorball-ra, szerintem jó játék :)

- ylosom

4

ylosom
2007-07-24 19:37:21

Igen Bigyó, szerintem is jó játék! :)

- Erdő lánya

5

Erdő lánya
2007-07-24 20:34:57

itt is játszanak már floorballt a sulikban. a gyerekeknek tetszik.

- ylosom

6

ylosom
2007-07-24 20:56:31

Ezt jó hallani Erdő lánya! :)
Csak járjon a híre, és talán egyszer ugyanolyan nagy sportág lesz hazánkban, mint a vízilabda vagy a kézilabda. :)

- Sharky

7

Sharky
2007-07-25 10:13:36

Ylosom!
Pontosítok...a hugod holnap fog indulni egy 7 (nem 5) napos edzőtáborra, ahol napi 3*2 óra(nem 3*3) edzésen vesznek részt, plusz 2 edzőmeccset is játszanak.

Üdv: A hugod edzője:)

- Croissant

8

Croissant
2007-07-27 15:26:20

Tök jó, h mindenféle blogon, feltűnik a sport, már tényleg csak a hagyományos média hiányzik...
Nekünk is lesz edzőtűbor, de fel is kell készülnünk az OBII-re :)

- WyT!e

9

WyT!e
2007-08-03 11:19:04

Hát sztem is jó különben nem játszanék 3 éve. amúgy én azt is bajnak érzem h kevés csapat megy kevés nemzetközitornára. Vmelyik külföldi honlpaon olvastam,h a magyaroknak a női vbén kevés sikert jósoltak éppen ezért. Nem tudom h valójában h van ez a többieknél,de a mi csapatunk igyekszik minnél több lehetőséget +ragadni.

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?